Kyocera KM-1635/KM-2035 :  foo2zjs - foo2hp - foo2xqx - foo2lava - foo2qpdl - foo2oak
Support for linux printer drivers
The fastest message board... ever.
 
KM-1635 doesn't print [third party install]
Posted by: lego_12239 ()
Date: April 26, 2012 06:58AM

Hello.

I'm using Debian 6 with cups 1.4.4 (debian version is 1.4.4-7+squeeze1) and latest foo2oak drivers from this site.

when i send any data to the printer, cups said that a page was printed and everything is ok, but the printer doesn't print anything.

I tried save a .jpg file as .ps and did:

foo2oak-wrapper img.ps > out.oak
cp out.oak /dev/usb/lp0

but this also did nothing.

oakdecode < out.oak show me that this file contain a data.

How can i debug this situation?



Edited 2 time(s). Last edit at 04/27/2012 02:08PM by rickrich.

Options: ReplyQuote
Re: KM-1635 doesn't print
Posted by: rickrich ()
Date: April 26, 2012 07:26AM

What does this say:
$ cd foo2zjs

$ foo2oak-wrapper -z1 -p9 testpage.ps > xxx.prn

$ ls -l xxx.prn
-rw-rw-r-- 1 rick rick 74784 2009-10-13 08:08 xxx.prn

$ sudo cp xxx.prn /dev/usb/lp0
Note: -z1 is important!

Options: ReplyQuote
Re: KM-1635 doesn't print
Posted by: lego_12239 ()
Date: April 27, 2012 10:39AM

# ./foo2oak-wrapper -z1 -p9 ~/testpage.ps > ~/xxx.prn
./foo2oak-wrapper: 528: dc: not found
# ./foo2oak-wrapper ~/testpage.ps > ~/xxx.prn
# apt-get install dc
....

# ./foo2oak-wrapper -z1 -p9 ~/testpage.ps > ~/xxx.prn
# ls -l ~/xxx.prn 
-rw-r--r-- 1 root root 4304 Apr 27 14:17 /root/xxx.prn
# cp ~/xxx.prn /dev/usb/lp0 
#

The printer wake up, but print nothing.

Why does foo2oak-wrapper use dc, but cann't contain this:

--- foo2oak-wrapper.old 2012-04-27 14:18:41.000000000 +0000
+++ foo2oak-wrapper     2012-04-27 14:22:51.000000000 +0000
@@ -135,6 +135,10 @@
     esac
 }
 
+if [ -x `which dc` ]; then
+       error "dc doesn't exist"
+fi
+
 #
 #       Process the options
 #

And why i don't see error in cups log files?



Edited 1 time(s). Last edit at 04/27/2012 10:39AM by lego_12239.

Options: ReplyQuote
Re: KM-1635 doesn't print [Debian 6]
Posted by: rickrich ()
Date: April 27, 2012 11:23AM

# ls -l ~/xxx.prn
-rw-r--r-- 1 root root 4304 Apr 27 14:17 /root/xxx.prn

Wrong size. Should be 74784. What is the ghostscript version? Should be 8.71.

Options: ReplyQuote
Re: KM-1635 doesn't print [Debian 6]
Posted by: rickrich ()
Date: April 27, 2012 11:28AM

From the Makefile:
        @if ! type dc >/dev/null 2>&1; then \
            echo "      ***"; \
            echo "      *** Error: dc is not installed!"; \
            echo "      ***"; \
            echo "      *** Install dc package"; \
            echo "      *** for Ubuntu: sudo apt-get install dc"; \
            echo "      ***"; \
            exit 1; \
        fi
You should have gotten: "Error: dc is not installed!" when doing the make!

Options: ReplyQuote
Re: KM-1635 doesn't print [Debian 6]
Posted by: lego_12239 ()
Date: April 27, 2012 12:05PM

> Wrong size. Should be 74784. What is the ghostscript version? Should be 8.71.

gs is 8.71. I'm stupid. I used my testpage.ps instead of foo2zjs. Now i'm home, but tomorrow i'll be near the printer again and do right test. Sorry.

> You should have gotten: "Error: dc is not installed!" when doing the make!

This is in all-test target. I did not see it, because i did no make test. But in any case it seems strange, that cups logs show no errors. I can, for example, delete
dc later and an error search will be painful.

Options: ReplyQuote
Re: KM-1635 doesn't print [Debian 6]
Posted by: rickrich ()
Date: April 27, 2012 01:27PM

make all does:
all:    all-test $(PROGS) $(BINPROGS) $(SHELLS) getweb \
        all-icc2ps all-osx-hotplug man doc \
        all-done

It is the first one!

Options: ReplyQuote
Re: KM-1635 doesn't print [Debian 6]
Posted by: lego_12239 ()
Date: April 27, 2012 01:42PM

I deleted all-test from all target:

all:    $(PROGS) $(BINPROGS) $(SHELLS) getweb \
        all-icc2ps all-osx-hotplug man doc \
        all-done

I don't remember why.



Edited 3 time(s). Last edit at 04/27/2012 01:47PM by lego_12239.

Options: ReplyQuote
Re: KM-1635 doesn't print [Debian 6]
Posted by: rickrich ()
Date: April 27, 2012 02:08PM

Well, then, good luck! I don't support third-party installs.

Options: ReplyQuote


Sorry, you can't reply to this topic. It has been closed.
This forum powered by Phorum.